Terug naar Nieuws

Pilot Cognitieve Fitness succesvol afgerond

Gepubliceerd op:
Pilot Cognitieve Fitness succesvol afgerond

In november zijn buurtwerkers Frank Timmerman en Jildau Holtrop gestart met de pilot Cognitieve Fitness. In deze tien weken zijn zij aan de slag gegaan met veertien enthousiaste deelnemers. Elke les bestaat uit drie onderdelen, namelijk: inspanning, cognitieve uitdaging en ontspanning. Deze drie onderdelen zijn gericht om de doorbloeding in de hersenen te stimuleren, nieuwe verbindingen aan te maken en ook de deelnemers fysiek sterker te krijgen. Daarnaast zorgen de ontspanningsoefeningen ervoor dat stress vermindert en met de juiste uitleg en handvaten kunnen de deelnemers hier thuis ook mee aan de slag.

Cognitieve Fitness in een notendop
Wetenschappelijk onderzoek van het Trimbos Instituut toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen het lichaam, maar ook de geest ten goede komt. "Door gebruik te maken van uitdagende oefeningen die een beroep doen op cognitieve functies, zoals aandacht en geheugen, streven we ernaar de hersenen actief te houden," legt Jildau uit.

Resultaten
Binnen een korte tijd zat de groep met deelnemers vol en werd er zelfs gewerkt met een wachtlijst. Tien weken lang waren er veertien enthousiaste deelnemers die mooie stappen maakten op het cognitieve gebied, maar ook zagen de buurtwerkers dat de deelnemers fysiek vooruit gingen.

Om inzichtelijk te maken wat de vooruitgang was, namen de buurtwerkers een nulmeting, tussenevaluatie en een eindmeting af. Hierin kwam duidelijk naar voren dat de lessen op vele vlakken een positieve invloed hebben. “Zo kon een deelnemer opeens zonder boodschappenlijstje boodschappen doen en ook nog met de juiste boodschappen thuis komen”, vertelt Frank. Ook merkten de deelnemers dat ze rustiger waren, dat ze beter konden ontspannen en tegelijkertijd meer energie hebben. “Ook het sociale aspect werd enorm gewaardeerd. Het bij elkaar komen, maar ook het kunnen praten over dingen die even tegen zaten, werd als waardevol gezien”, vertelt Jildau.

Ze vervolgt: “Je kunt je voorstellen dat door bepaalde oefeningen een spiegel werd voorgehouden. Sommige cognitieve oefeningen lukten niet of je merkt dat je conditie achteruit is gegaan. Het is mooi om ook deze dingen te bespreken en te kijken wat je daar aan kan doen. Door hierover tips en advies te geven, geef je de deelnemers ook regie om er zelf mee aan de slag te gaan.”

Het vervolg?
Op basis van deze resultaten gaan wij kijken hoe wij hier een vervolg aan gaan geven. Hou hiervoor de website van Sociaal Werk De Kear in de gaten.

07-05-2024

Watersportfestival CSG Bogerman Balk

BALK - Woensdag 17 april hebben 197 leerlingen van het CSG Bogerman kennis gemaakt met watersport tijdens 'Het Watersportfestival' in Balk. Sociaal Werk De Kear, FIIF - Sportbedrijf DFM, WSV Sleattemermar, Zeilschool de Ulepanne en Zeilschool De Stipe sloegen de handen in één om het festival mogelijk te maken.
Lees meer