Terug naar Nieuws

Pilot Cognitieve Fitness – Use it or lose it

Gepubliceerd op:

Buurtwerkers Sport en Cultuur Frank en Jildau zijn samen met drie fysiotherapeuten uit de Fryske Marren opgeleid tot trainers cognitieve fitness. Cognitieve Fitness heeft als doel om de cognitieve gezondheid te bevorderen door middel van een geïntegreerde aanpak van lichaamsbeweging, intellectuele uitdaging en bewuste ontspanningsoefeningen. 

Het is een innovatieve benadering die verder gaat dan gaat dan traditionele lichaamsbeweging en zich specifiek richt op het stimuleren van cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en logisch denken. Voordat Cognitieve Fitness duurzaam wordt ingezet, is er in Bakhuizen een pilotprogramma gestart van 10 weken. Hiermee wordt onderzocht wat de impact voor de inwoner is wanneer zij deze interventie volgen. De deelnemende groep bestaat uit 14 volwassenen die woonachtig zijn in Bakhuizen en omgeving.

Cognitieve Fitness in een notendop:

Wetenschappelijk onderzoek van het Trimbos Instituut toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen het lichaam, maar ook de geest ten goede komt. "Door gebruik te maken van uitdagende oefeningen die een beroep doen op cognitieve functies, zoals aandacht en geheugen, streven we ernaar de hersenen actief te houden," legt Jildau uit. Frank voegt toe: "Ons programma is ontworpen met duidelijke doelen voor ogen. We willen deelnemers niet alleen fysiek activeren, maar ook specifieke cognitieve vaardigheden stimuleren, zoals mentale scherpte. Daarnaast richten we ons op het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang, inclusief geheugenproblemen."

Jildau benadrukt het belang van stressmanagement: "Cognitieve fitness integreert ontspanningstechnieken om stress te verminderen. Elke sessie sluiten we af met ademhalingsoefeningen en mindfulness om een holistische benadering te waarborgen."

Inclusiviteit staat centraal:

Een opvallend kenmerk is de toegankelijkheid voor diverse doelgroepen. "Het programma is ontworpen met inclusie in gedachten. Het is geschikt voor ouderen, mensen met cognitieve uitdagingen, de geestelijke gezondheidszorg, studenten, werknemers en iedereen die zich betrokken voelt bij hun mentale welzijn," aldus Jildau.

Te verwachten effecten:

"Cognitieve Fitness gaat verder dan alleen een fysieke activiteit. Deelnemers kunnen positieve veranderingen verwachten in cognitieve functies, stressniveaus en algemeen welzijn," zegt Frank. "Het programma biedt niet alleen voordelen voor mensen met bestaande cognitieve uitdagingen, maar heeft ook een preventieve waarde, waardoor mensen hun gezonde hersenen kunnen behouden." Use it or Lose it!

07-05-2024

Watersportfestival CSG Bogerman Balk

BALK - Woensdag 17 april hebben 197 leerlingen van het CSG Bogerman kennis gemaakt met watersport tijdens 'Het Watersportfestival' in Balk. Sociaal Werk De Kear, FIIF - Sportbedrijf DFM, WSV Sleattemermar, Zeilschool de Ulepanne en Zeilschool De Stipe sloegen de handen in één om het festival mogelijk te maken.
Lees meer